Ümraniye idare avukatı, idare hukuku alanında uzmanlaşan, idari davalar ve idare hukukuna ilişkin her türlü yargı işlemleri konusunda yıllar boyunca edinmiş olduğu tecrübeyi, bilgiyi, birikimi kullanarak danışanlarına veya müvekkillerine avukatlık hizmeti veren kişidir. Ümraniye idare avukatı, öğrenim hayati ve meslek hayatı boyunca idare hukuku konusunda birçok çalışmada bulunmuş ihtisas sahibidir.

İdare hukukunda deneyim sahibi olan Ümraniye avukat, idari işlemler ve idari yargılama süreçleri ile uyuşmazlık tarafı kişinin veya kurumun haklarını savunur. İdari davalara bakan avukat, idari konularla ilgili olan uyuşmazlıklarda güncel mevzuatı takip ederek ortaya çıkan uyuşmazlıklarla ilgili müvekkillerinin veya danışanlarının menfaatlerini en iyi şekilde korur.

Ümraniye İdare Avukatı

Aralık Hukuk Bürosu Ümraniye İdare Hukuku Avukatı Hizmetleri

İdare hukuku, kamu kuruluşlarının işleyişini ve kişilerle olan ilişkilerini konu alan hukuk dalıdır. Ümraniye idare avukatı, kamu kurumu ile kişi arasında çıkan idari uyuşmazlıkta kişinin bizzat idari kuruma başvurmasından veya idari yargıda dava açılması talebinde bulunması durumunda bu uyuşmazlık için dava dilekçesi hazırlayan ve her türlü hizmeti sunan avukattır.

Ümraniye idare avukatı, kamu idaresi ile arasında hukuki ihtilaf çıkan kişinin uyuşmazlığın çözümü konusunda hizmet verir.  İdare hukuku avukatlarıyla idare hukukuna ilişkin her türlü ihtilafta ve yargı işlerinde hukuki danışmanlık ve dava takip hizmetleri icra eden Aralık Hukuk Bürosu;

·           Kamulaştırma Davaları

·           Meslekten Çıkarma Cezası

·           Polis Okulu Mülakat Davaları

·           Güvenlik Soruşturması İptal Davası

·           375 Sayılı KHK ile Kamu Görevinden Çıkarma

·           Tayin Davaları

·           İdarenin Sorumluluğu Sonucunda Açılacak Tam Yargı (Tazminat) Davaları

·           Memur Davaları

·           Disiplin Davaları

·           Polis Okulu Sağlık Davaları

·           Askeri Lise Davaları

·           Memur Emekliliği ile İlgili Davalar

·           Terör Mevzuatından Doğan Tazminat İdari Davalar

·           Kamu İhale Kanunu ve Devlet İhale Kanunundan Kaynaklanan Uyuşmazlıklar

·           Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Davaları

·           Görevden Çıkarma Davaları

·           Aday Memur İken İlişik Kesme, Açıktan Atama, İlk Atama, Atanmama, İşlemlerinin İptaline İlişkin İdari Davalar,

·           Malpraktis Davaları

·              Sağlık Mevzuatından Doğan Tam Yargı Davaları

·           Sağlık Personelinin (Doktor, Hemşire, Ebe vs.) Kusuru, İhmali veya Hatasından Kaynaklanan Sağlık Uygulamalarından Doğan Tazminat Davaları

·           İmar Plan Düzenlemelerinin İptaline İlişkin Davalar.

·           İmar Plan Tadilatı ve Plan Tadilat Talebinin Reddine Dair İşlemin İptaline İlişkin Davalar

·           İmar Planlarında Arsa ve Arazi Düzenlemesine ilişkin işlemlerin İptaline İlişkin Davalar (Tevhit ve İfraz İşlemlerinin İptaline İlişkin Davalar).

·           İmar Planı Uygulamasının İptaline İlişkin Davalar (18. madde Uygulamasına Dair İptal Davaları),

·           İmar Yıkım ve İmar Para Cezası İşlemlerinin İptaline İlişkin Davalar

·           İmar Yıkım (Ruhsata aykırı tadilatların, İzinsiz yapının tespiti, yapı tatil zaptı) İmar Para Cezası İşlemlerinin İptaline İlişkin Davalar,

·           Her Türlü Ruhsat Belgelerinin İptali İşlemleri (Silah Ruhsatı, Sürücü Belgesi, Çalışma İzni, İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarının İptaline İlişkin Davalar)

·           Aile Hekimliğine ilişkin Mevzuattan Kaynaklanan Uyuşmazlıklar (sözleşme yapma, feshetme, ihtar verme, parasal konular ve aile hekimlerine 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunuyla verilen defin ruhsat nöbeti dahil),

·           Kamu İhale Mevzuatından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar

·           Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşlarının Mevzuatından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar (Baro, Ticaret Odası, SMMO, YMMO)

·           Özel Öğretim Kurumları Mevzuatından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar

·           Üst Kurulların Mevzuatından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar (EPDK, BBDK, SPK vs.)

·           İmar Affından Doğan İdari Uyuşmazlıklara İlişkin İptal Davaları

·           Görevden Uzaklaştırma

·           Maden Davaları

·           Enerji Davaları

·           Sağlık Sebebiyle Öğrencilik ve Memurluktan Atılma Davaları

·           İdari Sözleşmelerden Doğan Uyuşmazlıklar

Ümraniye idare hukuku işlerine bakan avukatın yaptığı işlemler sadece bunlarla sınırlı değildir. Bunların dışında kalan idare hukuku alanındaki işlemler için Ümraniye idare hukuku avukatı yetkinlik ve ihtisas sahibidir.

Ümraniye İdare Hukuku Avukatı İletişim Bilgileri

Telefon: 0212 993 15 64

E-posta: info@aralikhukukburosu.com

Adres: İstiklal, Alemdağ Cd. No: 168 D:16, 34762 Ümraniye/İstanbul

İstanbul Ümraniye İdare Avukatı Ücretleri

Ümraniye idare avukatının ücreti konusunda net bir ücret yoktur. Ücreti etkileyen birden fazla faktör söz konusudur ayrıca bunun yanında müvekkil ile yapılacak görüşmeler sonucunda tarafların karşılıklı anlaşmasıyla ücret belirlenecektir. İdare avukatlarına verilecek ücret; idare hukuku davalarına bakan uzman avukatın deneyimine, itibarına, dava dosyasının karmaşıklığına ve uyuşmazlığın çeşidine göre değişiklik gösterir. İdare davalarına bakan avukat, dosyanın karmaşıklığı, hangi aşamada olduğu gibi unsurları değerlendirdikten sonra ücretlendirmeye karar verir.

İstanbul Ümraniye idare avukatı ile avukat yardımı talep eden kişi arasındaki asgari tutarı, Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenen ve Resmi Gazete’de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde yer alır. Bu ücret davanın hangi mahkemeye ve hangi uyuşmazlığa konu olduğuna göre değişkenlik göstermektedir.

Bunun yanı sıra avukatlık ücretinin belirlenmesi durumunda bir ikinci tarife daha söz konusudur. İkinci tarife olarak belirttiğimiz bu tarife, her şehrin yerel barosunca belirlenen ve yayınlanan ücret tarifesidir. Yerel barolarda belirlenen bu tarife bağlayıcı değildir, tavsiye niteliğindedir. Bu tarif bize idare hukuku avukatı ücreti bakımından fikir verecektir. Bahse konu olan tarifeye bakmak gerekirse:

2023 yılı için İstanbul Barosunun asgari tarifesi şu şekildedir:

İdare Mahkemesinde Duruşmalı İptal Davası: 16.500,00 TL,

İdare Mahkemesinde Duruşmasız İptal Davası: 13.500,00 TL,

İdare Mahkemesinde Duruşmalı Tam Yargı Davası: 16.500,00 TL’den az olmamak üzere dava değerinin %15’i,

İdare Mahkemesinde Duruşmasız Tam Yargı Davası: 13.500,00 TL,

4483 Sayılı Kanun Uyarınca Yapılan İtirazlar İçin Bölge İdare Mahkemesi: 9.500,00 TL,

4483 Sayılı Kanun Uyarınca Yapılan İtirazlar İçin Danıştay: 12.500,00 TL,

Vergi Mahkemesindeki Duruşmalı Davalar: 16.500,00 TL’den az olmamak üzere dava değerinin %15’i,

Vergi Mahkemesindeki Duruşmasız Davalar: 13.500,00 TL,

Danıştay İlk Derecede Görülen Duruşmalı Davalar: 19.000,00 TL,

Danıştay İlk Derecede Görülen Duruşmasız Davalar: 16.500,00 TL.

Ümraniye İdare Avukatı Ücreti Nasıl Belirlenir?

İdare hukuku alanına giren bir uyuşmazlık ortaya çıktığında, uyuşmazlık tarafı kişinin veya kurumun uzman bir Ümraniye idare avukatı yardımı alması zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat idare hukukunda kişinin hak kaybı yaşamaması, bununla birlikte teknik hususların çok fazla olması söz konusu olduğundan, uzman bir idare hukuku avukatıyla çalışmak, bu tür bir uyuşmazlığın tarafı olan kişi için çok önemli olmaktadır.

Ümraniye idare avukatına ödenecek ücretin miktarının belirlenmesinde idare hukuku avukatının ne kadar zaman harcayacağı, uyuşmazlığın türü ve aşaması gibi unsurlara dikkat edilir. Bununla birlikte idare hukuku alanında uzman avukatının ücretinin belirlenmesinde avukatın deneyimi, uzmanlık ve emsal dava tecrübesi de önem arz eder. Uygulamada genelde sunulan hizmetin karşılığında sabit veya saatlik bir ücretin kararlaştırıldığı görülmektedir.

Ümraniye İdare Avukatı Ücreti Ne Zaman Ödenir?

İdare davası için uzman bir iş avukatından destek almayı düşünen kişiler bakımından ücretin ne zaman ödeneceği büyük merak konusudur. Ancak ücretin zamanı konusunda net bir şey yoktur. Çünkü avukatlık ücretinin ne zaman ödeneceği hakkında ülkemizde yasal bir düzenleme mevcut değildir. Bu sebeple avukatlık ücretinin ödeneceği zamana ilişkin, avukat ile müvekkilin uzlaşması doğrultusunda bir zaman belirlenecektir.

İdare davalarına bakan Ümraniye idare avukatı, uyuşmazlık ortaya çıktığından itibaren avans talep edebilir veyahut müvekkil ile anlaşarak davanın sonunda bir ödeme yapılmasını da kararlaştırabilirler. İdare avukatı net bir ücreti bir anda talep edebileceği gibi bu kararlaştırılan sabit ücretin taksit taksit ödenmesini de talep edilebilir. Her şekilde bu hususların netleştirilmesi iki taraf içinde büyük önem arz eder.

Fakat belirtmek gerekir ki ücretin ödeneceği zaman uygulamada genellikle hizmetin tamamlandığı zamandır. Ayrıca bazı durumlarda idare davalarına bakan avukat, belirli bir hizmetin tamamlanmasından sonra veya anlaşma sağlanabilmesi adına; ön ödeme veya avans talebinde bulunabilir.

İdare Davaları Masrafları Ne Kadardır?

İstanbul idare hukuku davalarının masraflarına bakıldığında, avukatlık ücretinin yanı sıra uyuşmazlığın türüne göre ayrıca farklı masraf kalemleri mevcuttur. Bu masraflar, harç ve yapılacak gider kalemlerini içermektedir. İdare hukukuyla ilgili uyuşmazlıklar çok çeşitlidir. Bu nedenle ki somut olaya göre dava harç ve masrafları farklılık gösterecektir. 

İdare hukuku konulu davalar idare mahkemesinde görülmektedir. İdare mahkemesinde açılacak davanın masraflarına bakmamız gerekirse:

BAŞVURMA HARCI269,85 TL
DOSYA GİDERİ13,95 TL
PEŞİN HARÇ269,85 TL
TEBLİGAT GİDERİ290 TL
VEKALET SURET HARCI38,4 TL
BİLİRKİŞİ ÜCRETİ1160 TL
KEŞİF GİDERİ2062,35 TL
TANIK GİDERİ82 TL (1 TANIK İÇİN)
DİĞER İŞ VE İŞLEMLER150 TL

İdare Hukuku Davaları Ne Kadar Sürer?

Ümraniye idare avukatı, idare hukuku alanına giren bir uyuşmazlık söz konusu olduğunda bu uyuşmazlığın müvekkilinin lehine sonuçlanması için çalışır. İdare hukuku alanındaki hukuki uyuşmazlıklar ve görülecek davalar hakkında kesin bir süre verilmesi pek de mümkün değildir. Uyuşmazlığın süreci ile ilgili olarak, temelde davanın konusuna, davanın içeriğine, mahkemenin ve uyuşmazlığın taraflarının taleplerine (bilirkişi raporu, keşif) gibi birçok sebep etkili olmaktadır.

Fakat idare davalarının ne kadar süre süreceği, idare hukuku uyuşmazlığı ile karşılaşan kişiler için büyük merak konusudur. Bu soruya idare hukuku alanına giren dava türleri nezninde çeşitli cevaplar vermek mümkündür. Yapılacak işlemlerin türlerine göre zamanları belirtmek gerekirse:

 İptal DavasıTam Yargı Davası
Dava açma süresi60 gün60 gün
Dava açılmasına cevap, cevaba cevap ve 2. cevap süresi30’ar gün30’ar gün
Bilirkişi tarafından hazırlanan rapora itiraz süresi2 hafta2 hafta
İhtiyati Tedbir kararı verilmesi halinde bu karar itiraz7 gün7 gün
Yürütmenin durdurulması kararına itiraz7 gün7 gün

İvedi yargılama usulünün uygulandığı davalarda süreler:

Davanın açılabileceği süre30 gün
İlk inceleme süresi7 gün
Savunma yapılması için verilen süre15 gün
Savunma yapılması için verilen ek süre15 gün
Yürütmenin durdurulması kararına itiraz süresiİvedi yargılama usulünde yürütmenin durdurulmasına ilişkin karar verilemez.
Dosyanın karara bağlanma süresi30 gün

İdari davalarda istinaf kanun yolu süreleri:

İstinaf başvuru süresi30 gün
İstinaf cevap süresi30 gün
İstinaf kararlarının tebliğe çıkarılma süresi,7 gün
İvedi yargılama usulünde istinaf süresiİvedi yargılamada istinaf kanun yoluna başvurulamaz.

Usulden reddedilen davalar için de süreler vardır. Bu süreler de şöyledir:

Mahkemenin ön inceleme süresi15 gün
Görevsizlik halindeDava adli yargının alanına giriyorsa dava reddedilir.Başka bir idare mahkemesi görevli ise dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine karar verebilir.
Yetki tecavüzü halindeGörevli idari makama gönderilmesine karar verilir 
Dava ehliyetindeSüre tanınmaz davanın reddine karar verilir
Hasmın gösterilmesindeGerçek hasma tebliğ edilir, yani süre değil hasım düzeltme yapılır.
Dilekçede bir eksiklik varsaDüzeltilebilecek eksiklikte 30 gün verilir, düzeltilemez bir eksiklik ise dava reddedilir.
Dilekçenin reddinden itibaren tekrar dava açma süresi30 gün
Görevden red halinde tekrar dava açma süresi30 gün

İdari yargıda tebligata ilişkin süreler de mevcuttur bu süreler de şöyledir:

Yapılan tebliğlere cevap süresi30 gün
Tebliğe cevabın uzatılabileceği en fazla süre30 gün
İlk derece mahkemesi sıfatıyla Danıştay’ın gördüğü davalarda savcının görüşüne karşı görüş açıklama süresi,30 gün
Duruşma davetiyesi gönderilmesi30 gün
Temyiz talebine karşın verilen kararın tebliğ edilmesi7 gün
Tebligatın ilanla yapılması usulünde tebligatın yapılmış sayılması için geçmesi gereken süre15 gün

İdari yargıdaki sürelerde bazı özel süreler de vardır onlar da şöyledir:

Tam ödenmeyen harç ve posta ücretlerinin tamamlatılması 30 gün
İlave olarak gösterilen postaya ilişkin ücretin tamamlanması30 gün
Ücretin eksik olmasından dolayı işlemden kaldırılan dosyanın tekrar işleme konulması için başvuru süresi3 ay
Duruşmanın yapılmasının ardından karar verme süresi,15 gün
Yenilenmediği takdirde yürütmenin durdurulması kararının kalkacağı süre,                            4 ay
Temyiz aşamasında yargılamaya ilişkin giderlerin tamamlanması için verilen süre,15 gün
Yargılamanın yenilenmesi için talepte bulunma süresi,                      60 gün
Aynı veya başka bir mahkeme tarafından, hiçbir sebep yokken verilen kararın tersi yönde karar verilmiş olması halinde yargılamanın yenilenmesi,     10 yıl
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurunun ardından yargılamanın yenilenmesi süresi,1 yıl

Ümraniye’de En İyi İdare Hukuku Avukatı Nasıl Bulunur?

Ümraniye idare avukatı ile idare davalarında temsil zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak idare avukatının bilgisi, deneyimi ve birikimlerinin yanında ayrıca tüm hukuki usul işlemlerine hakim olması, uyuşmazlığın müvekkilin lehine sonuçlanması için oldukça önemlidir. Bu sebeple uyuşmazlık tarafı kişi veya kurum, kendi ihtiyaçlarına en iyi cevap verecek bir idare hukukunda uzman bir Ümraniye idare avukatı bulma çabası içindedir.

Yine de belirtmek gerekir ki avukatlarının kendilerini ‘en iyi’ olarak tanıtmaları ve bu şekilde reklam yapmaları, TBB avukatlık meslek etiği kurallarına aykırıdır. İdare hukuku ile ilgili davalarda avukat yardımına başvurmak şart değildir. Fakat hak, menfaat, zaman ve maddi kayıplar yaşanmaması adına alanında uzman bir idare hukuku avukatından yardım almak en doğrusu olacaktır.

Ümraniye idare avukatlarına bakıldığında; her idare hukuku davası, her idare uyuşmazlık kendi alanında çeşitlilik göstermektedir. Bu sebeple, emsal davalarda deneyimi olan, idare hukuku alanında çalışmalar yürüten uzman bir idare hukuku avukatından yardım almak oldukça yararlı olacaktır. Aralık Hukuk bürosu, bu alanda yetkin ve ihtisas sahibi avukat kadrosuna sahiptir.

Ümraniye İdare Avukatı Nasıl Hizmet Verir?

Ümraniye idare avukatı, müvekkillerinin veya danışanlarının idare hukuku konulu davalar ve uyuşmazlıklarda hak ve menfaatlerini gözetir, müvekkilinin beklentileri doğrultusunda en doğru hukuki yol haritasını belirleyerek hareket eder. Bununla birlikte hukuki süreci yönetmek ve müvekkilinin en doğru sonuca ulaşması için usul hukukunu etkili biçimde kullanır.

Ümraniye idare avukatı, uyuşmazlığın ortaya çıkmasından başlayarak uyuşmazlığının nihai sonucuna kadar müvekkiline her türlü danışmanlık hizmeti için hukuki destek sağlar. İdare avukatı, dava dilekçesini iş hukuku bilgileri ışığında ve müvekkilinin ya da danışınanın taleplerine uygun şekilde hazırlar. Hazırladığı bu dava dilekçesini görevli ve yetkili mahkemeye sunarak ilgili davayı açar.

Ümraniye idare avukatı, davanın başından sonuna ve davanın sonrasında müvekkilini en iyi şekilde temsil eder ve dava süresince dikkatli davranır. Müvekkilinin ve danışanlarının isteklerini dikkatlice dinler ve bu istekler doğrultusunda güncel gelişmeleri takip ederek, güncel idare hukuku mevzuatı çerçevesinde müvekkilinin veya danışanının en lehine olacak hususları göz önünde bulundurur.

Ümraniye idare avukatı, somut uyuşmazlığın esaslı noktalarını ve ayrıntı niteliğindeki unsurları en ince ayrıntısına kadar inceler. İdare hukukunda uzman avukat ile takip edilen davalarda, hatalı veya ihmali durumların gerçekleşmesi sonucunda maddiyat ve zaman kaybı yaşanması çok düşük bir ihtimaldir. Çünkü idare davalarında uzman avukat, meslek hayatı boyunca edinmiş olduğu deneyimleri müvekkilinin ihtisasına tahsis eder.

Ümraniye İdare Avukatı ile Çalışmanın Önemi

İdare hukuku davalarında uyuşmazlık taraflarından her biri, idare davasını bir avukatla temsil edilmeksizin açabilir ve takip edebilir. Ancak idare hukuku ile ilgili konularda, dava takibi, uyuşmazlık ve tüm hukuki süreçlerde alanında uzman bir idare avukatıyla birlikte çalışmak; idare hukuki ile ilgili uyuşmazlıklarla karşı karşıya kalan kişiler için oldukça önemli olacaktır.

İdare davalarında uzman bir Ümraniye idare avukatı ile çalışmak,  idare hukukuna ilişkin olan her türlü uyuşmazlıkta müvekkilin kendini daha rahat hissetmesini sağlar. Çünkü idare hukuku, esas ilişkin ve usuli bir altyapıyı gerektirmektedir. Uyuşmazlığın ortaya çıktığından sonraki süreç içerisinde hata veya ihmal ortaya çıkmaması, kişinin hakkının en iyi şekilde korunması için uzman bir idare avukatından yardım almak, bu zorlu süreci oldukça kolaylaştırır.

Ümraniye idare avukatı ile hareket etmek sürecin etkili bir şekilde yürütülmesi ve müvekkilin hak kaybına uğramaması için oldukça önem arz eder. Zira ilk bakışta haklı iken dava sonucunda haksız bulunan veya hakkını eksiksiz elde edemeyen birçok örnek pratikte ortaya çıkmaktadır.  Bu nedenle, idare hukukunda uzman avukat kadrosu ile Aralık Hukuk Bürosu, idare hukukuna ilişkin her türlü uyuşmazlıklarda, danışmanlık hizmetlerinde müvekkillerine en iyi şekilde hizmet sunmaktadır.